Samen sterk staan

Samen werken aan de inzetbaarheid van medewerkers

Bron: Arbo Rendement 29-12-2016

In het artikel van Edwin Benne, programma managers van het Human performance Center van Fysergo, leest u hoe werkdruk kan worden verminderd.

Medewerkers in hun kracht zetten, is een slogan die de laatste tijd wel vaker opduikt. Steeds meer werkgevers willen de fysieke en mentale conditie van werknemers beïnvloeden. Zij moeten immers langer door werken en dus is het belangrijk dat ze gezond en fit zijn en dat zo lang mogelijk blijven. Dat is niet alleen goed voor de tevredenheid, maar ook goed voor de productiviteit.

Waarom werkdruk niet goed is voor werknemers

Zodra werknemers blootstaan aan inspanning en stress, maakt hun lichaam het hormoon cortisol aan. De hartslag gaat omhoog, zodat bloed en zuurstof sneller rondgepompt worden. Cortisol maakt dat mensen actiever worden en draagt bij aan een goed humeur. Maar een overdaad aan cortisol is schadelijk. Die leidt tot slecht slapen, concentratieverlies, hoge bloeddruk en zelfs hart- en vaatziektes. Deze schadelijke effecten ontstaan als de medewerker te lang of te hard moet werken, met te weinig herstelmogelijkheden.

lees-meer